Screenshot - Java - Meetup - Open Web - Consultancy

Devvalley Java Meetup

Afgelopen donderdag vond de eerste Devvalley Java Meetup plaats. Om half 6 was de inloop. Na met ongeveer 30 man genoten te hebben van een Surinaamse rijsttafel begonnen de talks.

Matthijs Tolkamp - Fibres: Project Loom

Project Loom is één van de meest interessante projecten voor Java waar ze op dit moment aan werken bij Oracle. Het doel van project Loom is om concurrency makkelijker te maken. Met de slogan “Concurrency made easy” en het gegeven “code synchronous, run asynchronous” wil Oracle Java meer de toekomst intrekken. 

Concurrency is een belangrijk onderwerp voor hedendaagse systemen waarbij we praten over miljoenen requests, sessies en database calls die allemaal gelijktijdig binnenkomen. Het huidige Threads model in java is gebaseerd op een tijd waarin we met duizenden calls omgingen, maar tegenwoordig is dit verre van ideaal. Threads worden namelijk afgehandeld door de OS kernel en zijn daarom gelimiteerd. Met de introductie van Fibers, een lightweight usermode thread, die door de JVM wordt behandeld zou dit opgelost moeten zijn. Hiervan kunnen er miljoenen bestaan zonder dat dit impact heeft op je performance of responsiveness van je systeem. 

Matthijs heeft in zijn talk uitgelegd wat de huidige status is van Project Loom en met voorbeelden aangegeven hoe Fibers en het meer primitieve Continuations werken binnen Java en de JVM.
Loom is nog volop in ontwikkeling. Daarom is er ook niet bekend wanneer we dit daadwerkelijk in Java zien verschijnen voor algemeen gebruik.  

Screenshot Devvalley Java Meetup - Evenement

Ebrahim Aharpour - Advanced Java Streams

Functioneel programmeren is met de invoering van lambda’s en streams in java 8 een integraal onderdeel geworden als je wilt programmeren in Java. Ebrahim laat in deze eerste talk zien van zijn nieuwe serie ‘Back to basics’ wat streams en in het bijzonder collectors zo bijzonder maakt in Java en waarom ze zo goed parralleliseerbaar zijn. 

Eerst wordt je wakker geschud met heftige wiskundige formules die bewijzen waarom deze opzet zo goed werkt. Hij neemt je daarna gelukkig stap voor stap mee door de formule met een goed te volgen voorbeeld en eindigt met handige tips en tricks om zelf mee aan de slag te gaan als je collectors wilt gaan implementeren. 

De kern begrijpen van waar we als programmeurs mee bezig zijn en waarom we bepaalde code schrijven voor streams en collectors is dit dé talk om daarmee te beginnen.

Screenshot Devvalley Java Meetup - Evenement

De volgende editie

Wij zijn erg trots op het resultaat van deze Devvalley Java Meetup. Daarom is de tweede editie gelijk ingepland. 26 september is de volgende editie. Wil jij erbij zijn? Je kan je nu al aanmelden via de Devvalley Java Meetup.