Gijs Mollema over Open Web

Wat is er leuker dan mensen van Open Web beter leren kennen?  Wij hebben verschillende collega's een aantal vragen gesteld over zichzelf en over Open Web. Deze week is Gijs Mollema aan het woord. 

Wie ben jij?

Mijn naam is Gijs Mollema. Ik ben een nuchtere, maar spontane Fries geboren op 3 april 1974 te Nijland vlakbij Sneek. Na voltooiing van het middelbaar onderwijs gingen er veel klasgenoten vanuit Friesland studeren in Groningen. Ik wilde nieuwe omgevingen en mensen leren kennen en verkaste daarom vanuit het noorden naar Utrecht om daar de HIO te volgen. Aangezien ik deze opleiding te technisch vond, heb ik na mijn propedeuse besloten om HBO informatica te volgen aan de Haagse Hogeschool. Deze opleiding heb ik succesvol afgerond. 

Wat doe jij precies binnen Open Web?

Eind 2017 werd ik benaderd door Open Web voor een vrijblijvend gesprek. Het viel me tijdens dit gesprek gelijk op dat het een informeel gesprek was waar naast mijn ervaring, ook heel goed gekeken werd naar mijn interesses en wie ik als persoon was. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan een OPEN-Pizza op kantoor om de sfeer te proeven. Het was een ongedwongen en informele sfeer. Tijdens deze avond heb ik een aantal oud collega's van mij gesproken, ik wist nog geeneens dat zij hier waren gaan werken. Ik was blij verrast en had er een goed gevoel over en had na die avond de knoop doorgehakt om bij Open web te gaan werken.

Vanaf het begin zijn mijn wensen en ideeën voor potentiële opdrachtgevers gehoord. Ook als ik bedenkingen had bij potentiële opdrachten heb ik dit altijd kunnen aangeven. Nu zit ik inmiddels op het tweede project bij Open Web. Sinds eind 2019 ben ik Java Developer bij de DICTU en het bevalt uitstekend.

Wat is het leukste aspect van het werk dat je nu doet?

Bij de DICTU houden we ons op dit moment bezig met het GBA-V (De Gemeentelijke Basisadministratie Verstrekkingsvoorziening). Een kopie van alle gegevens uit de gemeentelijke basisregistraties zijn hierin ondergebracht. De gemeenten zorgen ervoor dat de persoonslijsten (gegevens gegroepeerd per burger) hier naartoe worden gesynchroniseerd. Momenteel werken we aan nieuwe webservices die naast de standaard afnemers, zoals de belastingdienst of zorgverzekeraars, ook andere afnemers in staat stelt een belangstelling te plaatsten bij een burger. Zo kunnen deze worden gemachtigd een persoonslijst te raadplegen mits ze aan specifieke criteria voldoen én door de burger gemachtigd zijn. De burger krijgt dan een melding in mijnoverheid.nl en kan dan de belangstelling van de afnemer goedkeuren ofwel afkeuren. Het is interessant om hier mee bezig te zijn en het voor iedere burger makkelijker te maken.

Hoe zou jij Open Web omschrijven?

Ik ben dagelijks bezig met het project van DICTU en mijn collega's daar, toch zie ik mijn collega's regelmatig online. Met onze CEO, Samer, heb ik regelmatig een afspraak om te wandelen of te lunchen. De stand van zaken met betrekking tot Open Web wordt dan ook besproken. Zo ben ik altijd op de hoogte van wat er gebeurt binnen het bedrijf. Kennissessies hebben we iedere eerste donderdag van de maand. Uitjes worden ook actief georganiseerd en daarnaast hebben we eind van het jaar altijd een geweldig kerstfeest waarbij de partner ook welkom is. Ik ben blij met zo'n werkgever.

Hoe zou jij de sfeer binnen Open Web omschrijven?

Ik kan oprecht zeggen dat Open Web een warme en informele groep van gezellige techies is, met een hoge dosis kennis en humor. Sinds ik in dienst ben hebben we meerdere uitjes gedaan en kennissessies gehad. Daarbij heb ik collega's beter leren kennen. Elke collega heeft een no nonsense, doe-maar-normaal persoonlijkheid en dat vind ik top. 

Waarin onderscheidt Open Web zich van andere werkgevers?

Door de toegankelijkheid en openheid van collega's is het prettig om op kennisavonden van de presentaties of kennissessies te leren. Naast de kennisavonden zijn we ook altijd online te vinden en worden interessante zaken met elkaar gedeeld maar kunnen ook technische vraagstukken aan anderen worden voorgelegd. De meeste collega's hebben veel ervaring als Java-programmeur of als Frontender en vinden het leuk om hun kennis te delen.

Welke 3 dingen heb je nodig om gemotiveerd te blijven in een baan? En faciliteert Open Web dit?

Ik ben altijd op zoek geweest naar een bedrijf en collega's waar je als programmeur lekker kan discussiëren en praten over technische onderwerpen. Daarnaast zocht ik naar een bedrijf waar mijn mening, ideeën en suggesties gestimuleerd en gehoord worden. Ik wil als persoon gewaardeerd worden en me een onderdeel voelen van het bedrijf. Vaak kon ik bij een werkgever wel een aantal van deze zaken aanvinken, maar miste ik het laatste punt. Dit had te maken met het gemis van de verbondenheid tussen collega's en de (oprechte) betrokkenheid van leidinggevenden. Bij Open Web heb ik dit allemaal gevonden en daar ben ik erg blij om.

Waarom zou een ervaren developer die op zoek is naar een nieuwe uitdaging voor Open Web moeten kiezen?

Eigenlijk geven mijn antwoorden hierboven al het antwoord op deze vraag.

Wil je een collega worden van Gijs? Bekijk hier onze vacatures of neem eens contact op met Gijs via [email protected]