ORG DE RAC

Koen Brouwer en Open Web

Deze week is Koen Brouwer aan het woord. Koen werkt alweer 2 jaar bij ons als Frontend Developer. Wil je weten wat Koen bijvoorbeeld antwoord op de vraag "Waarin onderscheidt Open Web zich van andere werkgevers?".

Wie ben jij?
Ik ben Koen Brouwer, begin jaren '90 ter wereld gekomen in Woerden, een fraaie stad in het oosten van het Groene Hart. Terwijl ik op mijn elfde begon in de eerste klas op het Coornhert Gymnasium in Gouda vond mijn vader het nodig dat we thuis een computer met internet tot onze beschikking hadden. Vanaf dat moment opende zich voor mij een hele nieuwe, rete-interessante wereld, die mijn interesse in techniek, logica en automatisering perfect kon voeden. In de eerste jaren van mijn gymnasium-carriëre runde ik bijvoorbeeld samen met een mede-nerd een populaire online game. Nu, bijna twee decennia later, kijk ik nog altijd terug naar deze periode als het ontstaan van mijn huidige carriëre.

Wat doe jij precies binnen Open Web?
Als Frontend Developer houd ik me bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en testen van gebruiksvriendelijke interfaces. Vraagstukken als usability en toegankelijkheid zijn daarbij dagelijkse kost.

Wat is het leukste aspect van het werk dat je nu doet?
Ik krijg veel energie van werken aan applicaties die in de buitenwereld en in het dagelijks leven veel impact maken. Zo werk ik nu bij VNG Realisatie aan het Huishoudboekje; een boekhoudapplicatie die inwoners in staat stelt om inkomsten en vaste lasten in balans te houden zonder kennis en ervaring. Het resultaat is dat huishoudens van deze inwoners een besteedbaar inkomen hebben op verwachte momenten in de tijd. Uit recent gebruikersonderzoek bij Gemeente Utrecht is gebleken dat deelnemers aan het Huishoudboekje ontzorgd worden en dat als zeer prettig ervaren.

Verder ervaar ik dat er steeds minder (en zeker sinds het thuiswerken tijdens de coronacrisis) een 9-tot-5-mentaliteit heerst. Het verschilt natuurlijk per team en opdrachtgever, maar ik heb het geluk dat we als team flexibel zijn en daardoor onze werktijden kunnen spreiden. Dit maakt dingen regelen, boodschappen doen, of gewoon even relaxen midden op de dag mogelijk, en dat waardeer ik enorm!

Wat zijn de uitdagingen die je zoal tegenkomt?
Als Frontend Developer ben ik een groot deel van de tijd met mijn gespecialiseerde kennis inzetten, maar ik vind dat ik niet moet vergeten dat ik open moet staan voor het verkennen en leren van nieuwe dingen. Bijvoorbeeld over backend development, andere programmeertalen en nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied. Het vinden van een balans daarin is een uitdaging.

Mijn ervaring als Frontend Developer in consultancy is dat inhuur vaak gebeurt op basis van tijdelijke contracten. Er is niet bij elke klant even veel zekerheid dat je voor lange tijd op dezelfde opdracht zit. Dat geeft op zich niet, maar als je het dan naar je zin hebt, dan moet je er wel mee om kunnen gaan.

Hoe zou jij Open Web omschrijven?
Wij zijn een consultancy-club met enthousiaste specialisten met veel kennis over onder andere Java, frontend en mobile. Omdat meer dan de helft van onze specialisten Java-ontwikkelaars zijn ligt de focus bij onze technische opdrachten op Java en Bloomreach, maar daarnaast bestaat het team uit specialisten op het gebied van mobile en frontend.

Hoe zou jij de sfeer binnen Open Web omschrijven?
Open Web kenmerkt zich door de platte organisatiestructuur. Deze aanpak zorgt voor een directe en persoonlijke interactie tussen collega's en bestuur, betrokkenheid bij besluitvorming en een informele sfeer op de werkvloer, met een hoge productiviteit.

Waarin onderscheidt Open Web zich van andere werkgevers?
Wij als werknemers staan bij Open Web écht op de eerste plaats als het gaat om de "work hard, play hard"-mentaliteit, die we heel bewust uitdragen. De energie komt van beide kanten: de inzet is hoog, de beloningen zijn hoog. Ik zeg bewust "beloningen" in meervoud, want naast uitstekende arbeidsvoorwaarden doet Open Web er alles aan om ons ons werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Zo kregen we begin dit jaar een gloednieuwe Herman Miller-bureaustoel voor onze thuiswerkplekken, krijgen we elk jaar een heel tof Kerstcadeau, en komen we regelmatig bij elkaar (digitaal nu, weliswaar) voor gezellige middagen en avonden, met een hapje en een drankje!

Welke 3 dingen heb je nodig om gemotiveerd te blijven in een baan? En faciliteert Open Web dit?
We kennen allemaal de clichés wel: laptop van de zaak, een marktconform salaris, gezellige uitjes, blablabla. Wat mij betreft zijn elk van deze zaken een vanzelfsprekendheid die een goede werkgever moet faciliteren. Dat betekent overigens niet dat ik ze niet herken en waardeer, maar er zijn nog drie dingen in het bijzonder die Open Web uitstekend doet:
1. Ik heb het gevoel dat ik goed word beloond voor het werk dat ik doe, en dat gaat verder dan alleen salaris.
2. Het selectieproces van onze recruiters is streng; hoewel we altijd open staan voor sollicitaties is het niet vanzelfsprekend dat je in het team past. Dit is soms jammer voor kandidaten, maar het maakt wél dat je met een professional te maken hebt als hij of zij bij Open Web vandaan komt.
3. Open Web spreekt blijvend het vertrouwen in haar specialisten uit, en dat zorgt voor een enorm gevoel van waardering.

Waarom zou een ervaren developer die op zoek is naar een nieuwe uitdaging voor Open Web moeten kiezen?
Nou, spreekt voor zich, toch?