hero

1.0.0 release Rust Library & een Kafka Meetup

Er is een 1.0.0 release uitgebracht voor een kleine Rust library. Rust is een relatief nieuwe programmeertaal, waarbij de focus ligt op het gemakkelijk schrijven van veilige code. Onze developer, Gerard Klijs, spreekt hierover tijdens de Kafka Meetup in Utrecht op dinsdag 28 mei 2019.

Door Gerard
Geschreven op 2019-04-03

Onze developer, Gerard Klijs, heeft Rust geleerd door een microservice in Clojure en Kotlin om te schrijven naar Rust. De microservice maakt gebruik van Kafka, en in het bijzonder de Confluent Schema Registry, onderdeel van het Confluent platform. Meer weten? Lees hier een andere blog van Gerard over Rust.

Confluent is een bedrijf dat opgericht is door de makers van Kafka. Sommige onderdelen van het Confluent Platform, zoals de Schema Registry zijn volledig open source en gratis te gebruiken. Een voorbeeld van een functionaliteit uit het betaalde gedeelte is de uitgebreide monitoring.

Voor het gebruik van de Schema Registry op de JVM is er software beschikbaar die zorgt voor het juist omzetten van de berichten van en naar Kafka. Voor Rust was dit echter niet het geval. Er is een Kafka cliënt waarbij de berichten, in binary, van en naar Kafka gestuurd konden worden. Na wat puzzelwerk en door gebruik te maken van enkele andere libraries is het gelukt om ook vanuit Rust met de Schema Registry te werken. Dat stuk van de code is verder verbeterd, onder andere met testen en documentatie, en zo is onze eerste library in Rust ontstaan.

Een ontwikkelaar uit Japan had onze library ontdekt en hier een bijdrage aan geleverd. Zijn gedeelte hebben we meegenomen, naast de updates na de laatste versies en de integratietest. De code voor de library is te vinden op de Github van Gerard en bij de Rust package registry.

Op dinsdag 28 mei 2019 spreekt Gerard tijdens de Kafka Meetup in Utrecht. Hij gaat het hebben over deze library en met behulp van onder andere benchmarks de Rust code vergelijken met die in Clojure en Kotlin. Wil je hierbij zijn? Meld je hier aan voor deze Meetup.

Spreken op TEQnation 2019

Op woensdag 15 mei vindt TEQnation plaats in Utrecht. Dit is de grootste Multitrack Tech-conferentie van Nederland voor alle softwareontwikkelaars. Als je kijkt naar dit evenement, is het niet gek dat Open Web sponsor is en dat onze Open Web collega's Ivor Boers & Michel Drenthe hier een talk doen. De talk gaat over de avonturen van autonoom zeilen.

banner-image