Screenshot Devoxx4Kids Kinderen leren programmeren

Algemeen dagblad over Devoxx4Kids

Zelf programmeren aan een game, mobiele app of een eigen website. Basisschoolkinderen in Nieuwegein konden zaterdag met hulp van echte softwareontwikkelaars kennismaken met het ICT-vak tijdens het evenement Devoxx4kids.

Devoxx4Kids

Zo’n dertig kinderen in de leeftijd van 9 tot 14 jaar uit heel Nederland kregen tijdens Devoxx4Kids drie workshops aangeboden. Zo konden ze zelf aan een website bouwen, een app ontwikkelen of een game programmeren met hulp van software als Codecombat. Dat is populaire software onder kinderen om te leren programmeren.

Leerzaam

De 10-jarige Justen uit Beverwijk is er gedreven in. Samen met zijn maatje Mees (10) werkt hij deze ochtend aan een nieuwe game. ,,Het is heel leerzaam. Gelukkig heb ik het snel in de gaten hoe het werkt, maar de tijd is veel te kort” zegt Justen. ,,Ik hoop dat ik er thuis nog verder aan kan werken.”

Even verderop werken Esat (12) en Baran (13) aan een nieuwe website. Baran: ,,Ik weet nog niet wat ik later wil worden, maar wel iets in de techniek. Ik vind het wel moeilijk om te maken, maar het is heel leuk.”

Open Web organiseert het programmeer evenement nu voor de derde keer in Nieuwegein. De organisatie hoopt dat kinderen geïnteresseerd raken in een beroep als software ontwikkelaar of ICT-specialist. ,,Er is een enorm tekort aan kundig personeel in de branche”, zegt Open Web-organisator Kim Spiritus.

Steentje bijdragen

,,Hiermee hopen we dat we een steentje bijdragen aan de interesse in het vak bij deze jonge doelgroep. De kinderen kijken dagelijks naar websites, doen aan gaming of gebruiken apps. Nu kunnen ze ervaren met ondersteuning van onze eigen programmeurs hoe deze dingen gemaakt worden” , aldus Spiritus. Er gaat een wereld voor hen open. Ze bouwen nu zelf aan een game of website. We hopen dat ze er na vandaag mee doorgaan.”

Aan het einde van de middag demonstreerden de kinderen aan elkaar wat ze tijdens de derde Devoxx4Kids hebben gemaakt.

Bron: Algemeen Dagblad
Bron: Nieuwegein Nieuws